Υπηρεσίες δεδομένων με δυνατότητα Azure Arc

0
Υπηρεσίες δεδομένων με δυνατότητα Azure Arc

[*]

Χρειαζόμαστε έναν Ελεγκτή δεδομένων που τρέχει στο Kubernetes για να μπορούμε να αναπτύξουμε υπηρεσίες δεδομένων με δυνατότητα Azure Arc σε διαφορετικούς παρόχους cloud στις εγκαταστάσεις ή σε ένα σενάριο υβριδικού cloud.

Με τον Ελεγκτή δεδομένων, μπορείτε να εφαρμόσετε την ενοποίηση του Azure Arc και βασικές λειτουργίες, όπως υπηρεσίες διαχείρισης στη δική σας δομή.

Για το λόγο αυτό, το Azure Arc Data Controller είναι ζωτικής σημασίας για εμάς.

Συνοψίζοντας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες δεδομένων με δυνατότητα Azure Arc εάν αναπτύξετε τον Ελεγκτή δεδομένων Azure Arc όπου έχετε υποδομή και μπορείτε να εκτελέσετε kubernetes.

Λοιπόν, πώς να εκτελέσετε ή να εγκαταστήσετε τον Ελεγκτή δεδομένων, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός στη χρήση των υπηρεσιών δεδομένων με δυνατότητα Azure Arc; Να απαντήσω τότε…

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο να ξεκινήσετε γνωρίζοντας ότι ο Ελεγκτής δεδομένων έχει δύο διαφορετικούς τύπους σύνδεσης.

Ο τύπος σύνδεσης παρέχει ευελιξία για να επιλέξετε πόσα δεδομένα αποστέλλονται στο Azure και πώς αλληλεπιδρούν οι χρήστες με τον ελεγκτή δεδομένων Arc και ανάλογα με τον επιλεγμένο τύπο σύνδεσης, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένες δυνατότητες των Υπηρεσιών δεδομένων Azure Arc.

1. Λειτουργία απευθείας σύνδεσης: Μπορείτε να διαχειριστείτε και να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες διαχείρισης μέσω του Azure Portal.

2. Έμμεσα συνδεδεμένη λειτουργία : Σας επιτρέπει να κάνετε τις περισσότερες από τις υπηρεσίες διαχείρισης στο δικό σας περιβάλλον χωρίς να χρειάζεστε το Azure.

Εάν επιλέξετε τον τύπο απευθείας σύνδεσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Πύλη Azure για να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες δεδομένων Azure Resource Manager API, Azure CLI και Azure Arc, εάν επιλέξετε τον τύπο Έμμεσα, θα χρειαστεί να στείλετε έναν ελάχιστο όγκο δεδομένων στο Azure για απόθεμα σκοπούς δημιουργίας και χρέωσης.

Μετά από όλη αυτή τη θεωρητική γνώση, τώρα ήρθε η ώρα να αναπτύξουμε τον Ελεγκτή δεδομένων στο σύμπλεγμα Azure Kubernetes. Μπορώ να το κάνω αυτό με δύο διαφορετικούς τρόπους.

1. Χρησιμοποιώντας το Powershell

2. Χρήση της πύλης Azure

Στο άρθρο, θα εκτελέσουμε τις λειτουργίες μας χρησιμοποιώντας και τις δύο μεθόδους. Για αυτόν τον λόγο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε το powershell και να συνδεθείτε στον λογαριασμό μας στο azure με ελάχιστη σύνδεση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη διεύθυνση για να χρησιμοποιήσετε το Powershell και το Azure.

Δεδομένου ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες AKS μας χρησιμοποιώντας το Azure Data Studio, θα χρειαστούμε κάποια στιγμή το powershell, επομένως δεν κάνουμε τα πάντα μέσω του Azure Portal.

Az login

Εικόνα 1: Είσοδος με Az Login

Όταν χρησιμοποιείτε την εντολή az login, θα ανοίξετε μια ιστοσελίδα στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας και θα σας ζητήσετε να επαληθεύσετε τον λογαριασμό σας, μετά από αυτά τα βήματα θα δείτε την οθόνη όπως παραπάνω.

Τότε θα χρειαστούμε μια ομάδα πόρων για να κάνουμε τη δουλειά μας. Χρησιμοποιώ το ακόλουθο μπλοκ κώδικα για να δημιουργήσω μια ομάδα πόρων.

Εικόνα 2: Δημιουργία ομάδας πόρων

Τώρα που η Ομάδα πόρων είναι εντάξει, δημιουργώ το σύμπλεγμα Azure Kubernetes.

Για αυτό, συνδέομαι στον λογαριασμό μου στο Azure και δημιουργώ μια ομάδα πόρων με το όνομα rg-dmc-k8s και δημιουργώ ένα σύμπλεγμα kubernetes με το όνομα dmc-aks-arc σε αυτό. Εδώ θα κάνουμε κάποιες αλλαγές καθώς δημιουργούμε το AKS.

Εικόνα 3: Δημιουργία AKS – Basic

Όπως μπορείτε να δείτε στην Εικόνα 3, άλλαξα τη Ζώνη Διαθεσιμότητας σε Ζώνη 1 και τις πληροφορίες έκδοσης του Kubernetes σε 1.19.6.

Ο λόγος για να κάνετε αλλαγές στο τμήμα Zone είναι ότι ο Data Controller δεν υποστηρίζει διαφορετικές διανομές PVC προς το παρόν.

Για αυτόν τον λόγο, εάν θέλετε να αναπτύξετε με επιτυχία τον Ελεγκτή δεδομένων, θα πρέπει να επιλέξετε μία μόνο ζώνη.

Άλλαξα τις πληροφορίες έκδοσης του Kubernetes σε 1.19+, μπορείτε να τις αλλάξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, αλλά πρέπει να ελέγξετε την υποστήριξη γαλάζιου τόξου. (Η ελάχιστη έκδοση kubernetes είναι 1.16 και νεότερη.) Μεταβαίνουμε στην καρτέλα „Δικτύωση“ και συνεχίζουμε με τις προσαρμογές μας.

Εικόνα 4: AKS – Δικτύωση

Όπως φαίνεται στην Εικόνα 4, ενεργοποιούμε το τμήμα δρομολόγησης http. Στην τελική διαμόρφωση AKS, εκτελώ το τελευταίο βήμα μέσω της καρτέλας «Integrations».

Εικόνα 5: AKS – Καρτέλα Ενσωμάτωσης

Όπως φαίνεται στην Εικόνα 5, απενεργοποιώ το τμήμα Container Monitoring. Ο λόγος είναι ότι θα παρακολουθώ τον εαυτό μου με AKS ή Grafana. Θα εκμεταλλευτώ τις ευλογίες του Azure Arc.

Δεν έκανα καμία προσαρμογή στις άλλες καρτέλες όπως „Node Pools“, „Authentication“. Τα άφησα ως προεπιλογή και τώρα ήρθε η ώρα να κάνω τους τελικούς μου ελέγχους και να δημιουργήσω το Azure Kubernetes Cluster μου. Παίρνω το σύμπλεγμα που θέλω σε 10 λεπτά κατά μέσο όρο.

Στη συνέχεια, ως πρώτο βήμα, παίρνω τα διαπιστευτήρια του AKS μου με τη βοήθεια του powershell. Για αυτήν τη διαδικασία, το ακόλουθο μπλοκ κώδικα θα λειτουργήσει για μένα.

Εικόνα 6 : AKS – Παίρνω τα διαπιστευτήριά μου.

Δεύτερο βήμα; Μαθαίνω το όνομα του περιβάλλοντος με το μπλοκ κώδικα παρακάτω.

Τρίτο βήμα. Τώρα που έμαθα τις πληροφορίες περιβάλλοντος, μπορώ να επιβεβαιώσω την ορθότητα του περιβάλλοντος με το οποίο θέλω να εργαστώ με το μπλοκ κώδικα παρακάτω.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες από μία πληροφορίες περιβάλλοντος και γι‘ αυτό χρησιμοποιώ το ακόλουθο μπλοκ κώδικα για να δω ποιο είναι ενεργό.

τρέχον πλαίσιο ρύθμισης kubectl Όπως φαίνεται στην Εικόνα 7, έχω μόνο μία διαμόρφωση σε αυτό το παράδειγμα. Για το λόγο αυτό, δεν χρειάζεται να αλλάξω τις πληροφορίες περιβάλλοντος, αλλά αν υπήρχαν περισσότερες από μία ρυθμίσεις, θα μπορούσα να αλλάξω το περιβάλλον με την εντολή „kubectl config use-context WishContext Write“.

Εικόνα 7: Έξοδος δείγματος

Τώρα που έχουμε μετεγκατασταθεί στο σύμπλεγμα που θέλουμε, θα πρέπει τώρα να μάθουμε την κλάση αποθήκευσης του συμπλέγματος στο οποίο συνδέουμε. Θα χρειαστούμε αυτές τις πληροφορίες αργότερα.

kubectl get storageclass

Εικόνα 8: Λίστα κλάσεων αποθήκευσης

Εάν εργάζεστε σε ένα σύμπλεγμα k8s με περισσότερες από μία κλάσεις αποθήκευσης, πρέπει να αποφασίσετε σε ποια θέλετε να εργαστείτε.

Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να φιλοξενήσετε αρχεία καταγραφής και δεδομένων του kubernetes σε διαφορετικές κατηγορίες αποθήκευσης.

Δημοσίευση του Ελεγκτή δεδομένων μέσω του Azure Data Studio Όταν ανοίγετε το Azure Data Studio, οι ελεγκτές Azure Arc βρίσκονται στην ενότητα Σύνδεση του μενού στα αριστερά. Κάντε κλικ στο σύμβολο „+“ σε αυτήν την ενότητα.

Εικόνα 9: Ελεγκτής προσθήκης Azure Data Studio
Εικόνα 10: Επιλέγεται ο Ελεγκτής δεδομένων που εμφανίζεται στην Προεπισκόπηση.
Εικόνα 11: Προϋποθέσεις ανάπτυξης

Όπως μπορείτε να δείτε στην Εικόνα 11, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά έχουμε εγκαταστήσει αυτές τις απαιτήσεις κατά την εγκατάσταση του SQL Server στο Azure Kubernetes. Για το λόγο αυτό προχωράμε γρήγορα.

Εικόνα 12: Το σύμπλεγμα θέλει να επιλέξουμε.

Για αυτό το άρθρο, δημιουργήσαμε ένα σύμπλεγμα Azure Kubernetes με το όνομα dmc-aks-arc. Για αυτό το λόγο συνεχίζουμε επιλέγοντας αυτό.

Εικόνα 13: Επιλέγουμε το προφίλ διαμόρφωσης.
Εικόνα 14: Μας ζητά να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας Azure.

Συνδεόμαστε στον λογαριασμό μας στο Azure με την είσοδο στην εικόνα 14. Τότε θα μας ζητήσει πληροφορίες kubernetes.

Εικόνα 14_1: Δόθηκαν ορισμοί.

Εάν επιλέξετε άμεση ως λειτουργία σύνδεσης, θα σας ζητήσει έναν λογαριασμό υπηρεσίας Azure. Θα εξηγήσω αργότερα πώς δημιουργείται ο λογαριασμός Azure Service.

εικόνα 15: Διαμόρφωση ελεγκτή

Όπως μπορείτε να δείτε στην Εικόνα 15, μας ζητά κάποια αναγνώριση για τον ελεγκτή δεδομένων μας.

Εικόνα 15_1 : Τα δεδομένα που εισάγαμε για τη διαμόρφωση του ελεγκτή.
Εικόνα 16: Ελεγχόμενη διαμόρφωση.

Όπως μπορείτε να δείτε στην Εικόνα 17, μπορούμε να δείξουμε μια τελική περίληψη της διαμόρφωσης που κάναμε με το Azure Data Studio και να λάβουμε μια εκτύπωση από εμάς ως σημειωματάριο ή να την αναπτύξουμε. Αγόρασα ένα σενάριο ως σημειωματάριο για το παράδειγμά μας.

Εικόνα 18: Ανάπτυξη ελεγκτή δεδομένων Azure Arc

Μπορούμε να εκτελέσουμε ξεχωριστά τα μπλοκ κωδικών του σημειωματάριου που βλέπετε στην εικόνα 18 ή μπορούμε να τα εκτελέσουμε όλα λέγοντας Εκτέλεση όλων παραπάνω. Ωστόσο, ένα από τα μέρη που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι οι μεταβλητές που ορίζονται στην ενότητα Set variables έχουν εμφανιστεί ως i αντί για το γράμμα i.

Στο μπλοκ κώδικα, όλα αναφέρονται ως i. Γι‘ αυτό αλλάζω τα μέρη που έχουν i στις μεταβλητές σε i πριν εκτελέσω τους κωδικούς. Εάν εκτελέσετε τους κωδικούς αφού ολοκληρώσετε τις αλλαγές, θα δείτε την Εικόνα 19.

Εικόνα 19: Ανάπτυξη ελεγκτή δεδομένων Azure Arc

Όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα 19, παρόλο που πραγματοποιήσαμε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας το Azure Data Studio, παράγει μια έξοδο azdata για εμάς και μας ενημερώνει για το πώς να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μέσω του powershell.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει χρησιμοποιώντας την παραπάνω εντολή.

Εικόνα 20: Το Kubectl παίρνει pods Arc

Κοιτάξαμε όπως φαίνεται στην εικόνα 20, αλλά όταν κοιτάξαμε ξανά την εικόνα 19, είδαμε ότι η διαδικασία συνεχιζόταν.

Αντί να τρέχω και να ελέγχω συνεχώς τον κωδικό στο Picture20, μπορώ να προσθέσω -watch στον ίδιο κώδικα και να συνεχίσω να παρατηρώ.

Εικόνα 21: Kubectl get pod arc ρολόι

Η ανάπτυξη του Azure Arc Data Controller διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Ο χρόνος εδώ θα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του συμπλέγματος Azure Kubernetes, τον αριθμό των κόμβων και την ταχύτητά σας στο Διαδίκτυο.

Εάν δείτε την οθόνη στην Εικόνα 22 στο Azure Data Studio, έχετε αναπτύξει με επιτυχία τον ελεγκτή δεδομένων Azure Arc.

Εικόνα 22: Αναπτύξτε τον ελεγκτή δεδομένων Arc

Μετά την επιτυχή ανάπτυξη, μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας το μπλοκ κώδικα παρακάτω. Το μπλοκ κώδικα θα σας ζητήσει τις πληροφορίες του Ελεγκτή δεδομένων που καταχωρίσατε στο ADS (Azure Data Studio).

Εικόνα 23: Τόξο σύνδεσης

Εάν έχουμε συνδεθεί επιτυχώς στο Arc, μπορούμε να προβάλουμε τα τελικά σημεία μας στο τόξο χρησιμοποιώντας το μπλοκ κώδικα παρακάτω.

Εικόνα 24: Λίστα τελικών σημείων

Όπως μπορείτε να δείτε στο Picture24, το Azure μας έδωσε διευθύνσεις IP για το Arc Data Controler για την εκτέλεση διαφορετικών λειτουργιών. Ας συνδέσουμε τη διεύθυνση Τελικού σημείου της Υπηρεσίας Διαχείρισης συμπλέγματος που αποκτήσαμε με το ADS.

Εικόνα 25: Συνδέστε τον ελεγκτή δεδομένων

Όταν η σύνδεση είναι επιτυχής, μπορείτε να τη δείτε στο κάτω αριστερό μέρος του ADS, όπως μπορείτε να δείτε στην Εικόνα 26.

εικόνα26: Συνδεδεμένος ελεγκτής δεδομένων

Όταν κάνετε δεξί κλικ στον Ελεγκτή δεδομένων, θα εμφανιστεί η ενότητα διαχείρισης και ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες που παρέχονται από τις υπηρεσίες δεδομένων με δυνατότητα Azure Arc.

Εικόνα 27: Προβολή ADS ελεγκτή δεδομένων Azure Arc

Στο επόμενο άρθρο, θα εξηγήσω τη ρύθμιση της διαχειριζόμενης παρουσίας με δυνατότητα Azure Arc. Στη συνέχεια, θα σας πω πώς να δημιουργήσετε μια ομάδα διακομιστών PostgreSQL HyperScale με το Azure Arc.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar